Uitnodiging/Persbericht

In galerie Schröder, Den Haag vindt op 26 en 27 november de afsluitende opening plaats van het werkatelier Javastraat /Cityscapeeast.

Met werk van:

I.I. Janze, kunstenaar, afvallandschappen Cityscapeeast; logboek: de Javastraat den Haag.
Irene onderzoekt hoe lang zij bestaat. En hoe lang haar omgeving bestaat. Het straatbeeld van de Javastraat in Den Bosch en Amsterdam is totaal veranderd, nieuwbouw verving oudbouw. Toch roept de naam Javastraat meteen iets op. Iets exotisch, armoedigs of misschin iets chiques. Iets wat eeuwig is. Of in elk geval langer dan een mensenleven. Hoe beïnvloeden stadslandschappen de voostelling van onszelf en de wereld rondom ons? Haar bevindingen worden verbeeld in installaties. In de galerie hangen tekeningen van achtergelaten publieksafval in steden waar de publieke ruimte tijdelijk is afgezet. Samen met monsters van dat afval. U ziet het bruto nationale afval produkt achtergelaten op de Dam na het huwelijk van Willem Alexander, het afval verzameld voor het hek van het WTC en op Fresh Kills te New York, nieuw is de tekening over het afval langs de voormalige Berlijnse muur en een voorproefje over de Rooms Katholieke wegwerpidentiteit ten tijde van de begrafenis van Paus JP 11-de te Rome. Tekst/tekeningen van haar wandelingen naar-, in- en van de Javastraat.

H. Koning, architect, ruimtemaquette Javastraat Den Haag.
Helena houdt zich bezig met de verhouding tussen bebouwing en de publieke ruimte. Dit vertaalt zij in proportionele ruimte maquettes, een driedimensionale grafiek van de stedelijke factor. U ziet als het ware een binnenstebuiten gekeerd model van de straat: waar ruimte is, staat materie, waar blokken staan, bevindt zich lucht. Wat vertelt een plattegrond en de geschiedenis? En wist u dat de Javastraat ooit de Laan van Schuddegeest heette? Op zaterdag om 17.00 uur zal Helena Koning van haar bevindingen verslag doen.

N. Gelijsteen, kunstenaar, schuimdrukken van de Javastraat.
Netty drukt straten, pleinen en bijzondere plekken af als rubbings op katoen of in schuimpreparaten. Deze mobiele stukken openbare ruimte worden verplaatst naar andere locaties. Afdrukken van de Javastraat te Amsterdam worden vergeleken met afdrukken van de Javastraat Den Haag. De kijkrichting vanaf de afgedrukte plekken valt af te lezen aan blinde tekeningen.

Leerlingen van het grafisch lyceum Amsterdam, verslag van de workshop: de Javastraat.

Cityscapeeast bezocht eerder de Indische Buurt (2000) te Amsterdam en de Dam (2002) te Amsterdam, het W.T.C.A en Fresh Kills (2002) te New York, het Vredespaleis te Den Haag (2004), Berlijn (2004-2005), Rome (2005). De Javastraat Amsterdam en Den Bosch (2005).

Over deze bezoeken en eerdere tentoonstellingen is documentatie te bezichtigen in de galerie.

Op woensdag, donderdag en vrijdag kunt u op afspraak het werkatelier bezoeken in galerie Schroder, 06-52098993, 06-10173379.
26 november opening van 14.00 - 20.00 uur met hapjes en drankjes in aanwezigheid van de kunstenaars en architect.
27 november sluiting van 12.00 - 17.00 uur
galerie Schröder, Anna Paulownastraat 54 in Den Haag.

Meer weten over cityscapeeast, bezoek de website home.tiscali.nl/burojanze klik op cityscapeeast