De Javastraat

Irene Janze onderzoekt hoe lang zij bestaat. En hoe lang haar omgeving bestaat. Beïnvloedt de omgeving wie zij is of wat zij doet? Het straatbeeld van de Javastraat in Den Bosch en Amsterdam is totaal veranderd, nieuwbouw verving oudbouw. In Den Haag werd de Javastraat ooit onder een andere naam geboren. Toch roept de naam Javastraat meteen iets op. Iets exotisch, armoedigs of misschien iets chiques. Iets wat eeuwig is, of in elk geval langer dan een mensenleven.
Haar onderzoek heeft zich de afgelopen vijf jaar gericht op veranderingen in de publieke ruimte. De bevindingen worden verbeeld in installaties. Zelden zul je in dit werk een enkel object tegenkomen. Het tentoongestelde werk bestaat uit composities, die op zich weer een associatief landschap vormen, waar de bezoeker voor een bepaalde tijd door heen kan dwalen. Het resultaat van de ene tentoonstelling wordt deels verwerkt in een volgende. Er ontstaat een netwerk van exposities. Hoe lang kan een idee blijven bestaan, na tussenkomst van anderen of na verplaatsing van dat idee naar een andere locatie?

In de galerie hangen tekeningen van achtergelaten publieksafval in steden waar de publieke ruimte tijdelijk is afgezet. Samen met monsters van dat afval. U ziet het Bruto Nationale Afval Product achtergelaten op de Dam na het huwelijk van Willem Alexander, het afval verzameld voor het hek van het WTC en op Fresh Kills te New York, nieuw is de tekening over het afval langs de voormalige Berlijnse muur en een voorproefje over de Rooms Katholieke wegwerpidentiteit ten tijde van de begrafenis van Paus JP 11-de te Rome.
Teksttekeningen van haar wandelingen naar-, in- en van de
Javastraat. En een tekening van de Javastraat Amsterdam, Den Bosch en Den Haag.

   

Het lijkt erop dat we graag overeenkomsten zien. Misschien willen we in een ander onszelf zien en doen we daarom voortdurend of we onszelf tegenkomen. Een glimpje van de sluier van het idee met onze naam opgelicht zien.

Maar er kunnen nog zoveel dezelfde beelden worden afgevuurd, het is onmogelijk om dezelfde taal te ontwikkelen. We worden niet door één beeld overschreven. Je kan de buurvrouw in haar oren toeteren, zij verstaat je niet.
Met haar installatie wil
Janze een plaats creëren waar een zoektocht plaats vindt. Waar iets plotseling de kop opsteekt. Waar je wordt verrast of in beslag genomen. Waar een veelheid aan fragmenten heerser is. Waar je jouw waarheid en mijn waarheid tegenkomt en waar DE waarheid aanwezig maar nooit te vinden is, maar iets is waar je op afstemt, waar je in de buurt komt, maar die je telkens weer ontglipt en net als je denkt haar te zien, verandert ze of ze verdwijnt weer grommend en kolkend naar elders.

Galerie Schröder, Anna Paulownastraat 54 in Den Haag.
26 november opening van 14.00 - 20.00 uur. 27 november sluiting van 12.00 - 17.00 uur
Op woensdag, donderdag en vrijdag kunt u in de maand november op afspraak haar werkatelier bezoeken in galerie Schröder, 06-52098993.
Trein: CS , bus 24 halte
Javastraat, loop in westelijk richting Vredespaleis, voor het paleis linksaf, rechtdoor lopen tot in AP straat, galerie aan rechterhand.(algemeen: vlak bij Panorama Mesdag)