Op vijf januari 2001 vindt in het voormalig Bonnefanten museum te Maastricht the Great Barrier Show plaats.

Een leegstaande oude kunstbunker is omgebouwd tot grensgevallen arena.
In een hal omgeven door oplopende grote witte muren worden stellingen en lichtmasten geïnstalleerd, muziekboxen opgehangen. Een LCD projector creëert een levensgroot decor. De teams bevinden zich elk aan een zijde van het speelvlak. Ongeveer driehonderd mensen proberen een plaats te vinden.

Vijf wetenschappers nemen het op tegen vijf kunstenaars met als inzet vijf concepten. Om beurten presenteren een kunstenaar en een wetenschapper hun uitwerking van het concept in vijf minuten aan het publiek. De show is in het Engels.

Een professionele jury beoordeelt de bijdragen.


In een spannende en wervelende nek aan nek race wisselen performances en wetenschappelijke verhandelingen elkaar af. Het publiek wordt tot grote hoogte opgezweept. Over het oordeel van de jury, die zich langdurig heeft moeten beraden, wordt heftig gediscussieerd.
Aan het winnende team en aan de beste individuele deelnemer wordt een prijs uitgereikt. Het winnende team krijgt een kunstwerk van Albert van Westen: Kietelen, de individuele winnaar krijgt een fles oude jenever, een fles jonge jenever en een fels korenwijn.

klik hier voor JURYRAPPORT

prijsuitrijking