BPN-NG 02112002

Bouwplaat Nederland- Nieuwegein

Een interactieve installatie voor de kunstuitleen te Nieuwegein.

Wat was opvallend aan de situatie waar de kunstuitleen zich bevond? Een kunstuitleen, bibliotheek en zelf een VVV in één gebouw. Een arena waar woord en beeld elkaar beconcurreren, verdringen, aanvullen en met elkaar samenleven. Buiten een braakliggend terrein.

Bij de oprichting van de kunstuitleen werd mensen die een boek uit de bieb leenden, de mogelijkheid geboden om voor een kwartje een kunstwerk voor drie weken op zicht te nemen. Niet alleen kon het volk kennis nemen van literatuur, ook werden zij op deze sympathieke manier met kunst in aanraking gebracht. De volksverheffing van de sociaaldemocratie was een feit. Hedentendage is het anders. Kunstuitleen en bibliotheek zijn veelal verzelfstandigd en staan los van elkaar. Het kunstpubliek praat en kunstwerken worden getoond aan schone muren. De kunst heeft zich een grotere ruimte toegeëigend. In de bibliotheek is het stil en wil het publiek lieier niet afgeleid worden door immense kleurplaten die je vanuit hoeken en gaten toeschreeuwen. Toch las ik ergens dat vandaag de dag de kunst alle domeinen voor zich heeft gewonnen. Dat het overal en nergens is zonder respect voor grenzen en daarom soms totaal onherkenbaar of misschien wel onzichtbaar is geworden. En het woord?..... Horen we dat nog?

Op 2 november 2002 ligt de kunstenaar Irene Janze van 12.00 uur tot 13.00 uur midden op een labyrintisch schildersdoek op een braakliggend terrrein voor de kunstuitleen te Nieuwegein.
     

Het publiek is gevraagd een actieve bijdrage aan het doek te leveren door met behulp van zakjes met witte verf en gekleurd krijt het doek te beschilderen. De instructeur N. Gelijsteen is daarbij behulpzaam. Er ontstaat een afdruk van de omgeving waar de kunstenaar zich bevindt. Tegelijkertijd draagt S. Israël gezeten voor een tentje gemaakt van plastic museumzakken voor uit het verhaal "Irene in zes maanden"

Volgde het publiek de gedoodverfde paden of maakte ze haar eigen route?

Zes maanden lang, van april 2001 tot september 2001, schreef de kunstenaar haar gedachten, herinneringen en gevoelens op. D.m.v flash back´s wordt vanuit één gezichtspunt het leven van de kunstenaar beschreven en hoe dat leven haar weerslag vindt in kunstprojecten.Woord en beeld gaan een schizofrene competitie aan met elkaar.
             

Na afloop van deze performance zijn tekeningen, catalogi, verhalen en het tentje in de etalage van de kunstuitleen geéxposeerd. De tekst Irene in zes maanden was voor 2,50 euro op cd rom te koop.

Van Bouwplaat Doetinchem werd riet en bamboe meegenomen, een duidelijker navigatiesysteem en het beeld wat een keer lopend door de installatie bij me op kwam. Ik waande me een kleine Hiawata in een Indianendorp. Dat dorp vormde het vertrekpunt voor het tentenkamp.
 

 uit catalogus BPN-D, onderdelen uit het kleine Hiawata dorp

Back

Forward